Pogosta vprašanja

Kako pri nas poteka naročilo?

Pokličite VAM najbližjo poslovno enoto NAGODETI v Sloveniji ali Italiji in prodajni inženir vam bo opravil brezplačno izmero oken, svetovanje na domu in izdelal neobvezujoč predračun/ponudbo. Na podlagi potrditve naročila s plačilom predračuna vas obvestimo o roku dobave. Nekaj dni pred montažo se uskladimo glede točnega termina začetka del. Večino – 90% del izvedemo v enem dnevu. Včasih, če je zaključnih gipsokartonskih del obdelav špalet veliko, pa to traja še drugi dan. Po koncu montaže počistimo in opravimo prevzem izdelkov. Sledijo še navodila za uporabo izdelkov in predaja dokumentacije. Več o tem, kako potekajo dela preberite na www.nagodeti.com pod rubriko kakovost.

Zakaj je pomembna pravilna izbira pri oknih in vratih?

S pravilno izbranimi okni lahko privarčujete energijo. NAGODETI vam ponujajo najbolj tehnično dovršena okna z optimalno toplotno in zvočno izolacijo. Z ustrezno zasteklitvijo lahko dosežete standard nizkoenergijske ali pasivne hiše in znižate stroške ogrevanja.

Kaj pomeni "W/m2K"?

W/m2K je fizikalna enota za merjenje U- vrednosti. Predstavlja količino toplotne energije izmerjeno v vatih, ki v času ene ure pri eni stopinji tempreraturne razlike, izgubi skozi površino velikost 1m2.

Kako lahko s pravilno izbiro oken in pravilnim prezračevanjem prihranimo energijo?

Za NAGODETI okna sta značilna odlična toplotna izolacija in tesnjenje. Tako se boste izognili nadležnemu prepihu in hrupu ter privarčevali pri ogrevanju. Pomembno pa je pravilno zračenje. Svetujemo vam, da prostor prezračite večkrat na dan po pet minut. Zrak v prostoru se bo za nekaj minut ohladil, »zbiralniki« toplote, kot so stena, strop in tla, pa se ne bodo ohladili. Svež zrak se kmalu spet segreje, izguba energije pa je minimalna.

Z vgradnjo PVC in ALU-PVC oken v objekt se močno izboljšajo lastnosti toplotne in zvočne izolativnosti oken, odpade zamudno in drago vzdrževanje oken, močno pa se podaljša njihova življenjska doba. PVC in ALU-PVC okna, ki jih izdelujemo v podjetju NAGODETI, so opremljena z dvema ali tremi tesnili, torej jih odlikuje izjemna sposobnost tesnenja.

Dejstvo, da v prostorih nastaja vlaga, bodisi zaradi kuhanja, pomivanja, nam sporoča, da je prostore potrebno redno prezračevati, da se znebimo odvečne vlage in v prostor dovedemo svež zrak. Uporaba toplotno izolacijskih stekel omogoča celo do 10-kratno zmanjšanje toplotnih izgub. S tem zmanjšujemo porabo energije in znižamo stroške.

Zaradi čim manjše izgube energije pozimi (kurjava) ali poleti (klima), je tudi pravilno prezračevanje doma zelo pomembno.

najhitreje prostor prezračimo tako, da ustvarimo "prepih" za 10-15 min, torej s široko odprtimi okni. Po prhanju ali kuhanju je potrebno dodatno prezračevanje. Med prezračevanjem izklopimo ogrevanje ali hlajenje in ga vključimo spet, ko smo okna zaprli.

Katere so prednosti PVC oken pred lesenimi?

Ohranimo pljuča sveta-gozdove!

Narejena so iz umetnega materiala, ki se enakomerno razteza ves čas, s čimer je dosežena dobra izolacija. Materiali so UV obstojni, se ne starajo oz. rumenijo ali bledijo. PVC material je zelo dober izolator, zahteva minimalno vzdrževanje in je neobčutljiv za vremenske razmere. Barvanja ne potrebuje. Črv ga ne razjeda. Les pa ima svoje prednosti. Je tradicionalen material, vendar je od posameznika odvisno, kateremu materialu je bolj naklonjen, glede na njegove preference.

Kakšna je obstojnost PVC oken?

Glede na garancijo (10 let) izdelovalca PVC profilov upamo trditi, da imajo zelo dolgo življensko dobo.

Kaj je zvočna in toplotna izolativnost?

Hrup je moteč in pri ustrezni jakosti in trajanju lahko negativno vpliva na človeški organizem. Zato bodite pozorni na ustrezno zasteklitev, material okvirja in zatesnitev. Zvočna izolacija okna se meri v decibelih (dB). Čim višja je vrednost dB, tem boljša je zvočna izolacija okna.

Zvočna izolativnost se meri v decibelih. Standardna izolacija znaša 32 dB, kar pomeni, da za toliko preprečimo prehod zvoka.

Višji je faktor, boljša je zvočna izolacija.

Toplotna izolativnost oz. prehod toplote se meri v Watih na kvadratni meter Kelvina.

Običajna skupna toplotna prehodnost okna znaša U=1,3 W/m2K ali manj.

Nižji kot je faktor toplotne prehodnosti, bolj je okno toplotno izolativno.

Ali se PVC okna rosijo?

PVC okna tesnijo izredno dobro in ne dopuščajo nekontroliranega pretoka hladno-toplega zraka.

Možnost rosenja se pojavi le v prostorih, kjer je povišana vlaga.

Ob rednem in pravilnem prezračevanju bodo te nevšečnosti odpravljene.

Kolikokrat in s čim čistiti PVC okna?

Preprosto, ob umivanju stekel še pobrišete profile. Uporabljajte neagresivna in neabrazivna čistila, ki jih vsakodnevno uporabljate za pomivanje posode.

Na voljo Vam je tudi SET ZA VZDRŽEVANJE OKEN IN VRAT, ki vsebuje čistilo za PVC profile, kapalka z oljem za vrtljive dele okovja, vazelina za tesnila, krpica za čiščenje in navodila.

Set lahko kupite v podjetju NAGODETI ali pri pooblaščenih zastopnikih.

Kaj storiti v primeru napake ali potrebe po servisu?

NAGODETI ima posebno servisno službo, kjer so Vam na voljo strokovnjaki, kateri Vam bodo v času garancije strokovno in brezplačno servisirali izdelke NAGODETI.

Zakaj PVC, ko pa vedno bolj težimo k proizvodom iz naravnih materialov in okolju prijaznih?

Res je, da se vedno več uporabljajo naravni materiali, res pa je tudi, da si vedno bolj želimo proizvode iz materialov, ki nam bodo s svojo uporabo prinesli več pozitivnih lastnosti.

Okna iz PVC profilov dajejo preveč umetni občutek?

To sploh ni res. Danes poznamo že tako dobre imitacije lesa, da razlike skoraj ni opaziti. Okna narejena iz profilov v lesnem dekorju se v gradnji prav lepo ujemajo v kombinaciji z lesom in so primerna tudi za adaptacije in ne samo za novogradnje, kar pa je zelo pomembno.

Kako je z vzdrževanjem?

Ali ima beseda vzdrževanje pri PVC oknih sploh svoj pomen? Več kot, da jih čistimo, od časa do časa namažemo tesnila in okovje naša okna ne zahtevajo, zato vam ob nakupu le teh priporočamo tudi nakup seta za čiščenje oken ter vrat NAGODETI in če se boste držali naših navodil vam vzdrževanje ne bo kratilo spanca.

Kam se uvrščate glede cen?

Cenovno smo vedno konkurenčni in prepričani, da za ceno, ki jo plačate pri nas ne boste našli boljše kvalitete.

Kakšen je postopek, da pridemo do oken NAGODETI?

Najbolj enostaven! Pokličite nas, da se dogovorimo za obisk našega strokovnjaka na vašem domu, kjer vam bo svetoval in opravil izmere. Ogled je brezplačen, le na ponudbo je potrebno malo počakati. Če pa ogleda ne želite nam mere podajte kar vi sami, pa vam bomo prav tako sestavili okvirno ponudbo.

Kakšno steklo ponujate v standardni izvedbi oken?

Ne glede ali so okna iz sistema REHAU BRILLIANT ali EURO 86 nudimo standardno steklo v sestavi 4-16-4 (24 mm), ki ima na notranji strani kovinski premaz ter plin. Vrednosti takšnega stekla znaša: U=1,1W/m2K, Rw=32dB.

Po želji in doplačilu je možno vselej izbrati še bolj toplotno in zvočno izolativno steklo.

Kaj pomeni črka "U"

"U" je mednarodna oznaka za toplotno prehodnost toplote skozi material. Nižji kot je faktor boljša je izolacija.

Pomembno je razlikovati prehodnost skozi samo steklo Ug ali skozi celotno okno Uw.

Standardna dvoslojna izolacijska stekla, ki se danes vgrajujejo so zastekljena z eno plastjo nizko emisijskega nanosa in plinskim (argonskim) polnjenjem v medstekelnem prostoru, s čimer dosegajo faktor stekla Ug=1,1 W/m2K.

Razen dvoslojnih stekel so v podjetju NAGODETI dobavljiva tudi troslojna stekla Ug=0,5 W/m2K.

V hiši se približno 25 odstotkov energije izgubi skozi okna. Toplotna izolacija je zato posebej pomembna. Odvisna je od materiala okvirja, zatesnitve in zasteklitve. Toplotna izolacija okna je izražena s koeficientom toplotne prehodnosti ali z U-vrednostjo. Čim nižja je U-vrednost, tem boljša je toplotna izolacija okna.

Kaj pomeni oznaka "Rw"?

"Rw" je mednarodna oznaka za zvočno izolativnost, ki se meri v decibelih. Višja kot je vrednsot boljša je zvočna izolacija.

Standardna izolacija dvoslojnoga stekla znaša 32 dB.

Z različno debelino stekel in posebnimi plini v medsteklenem prostoru pa lahko v NAGODETI vgradimo stekla do 46 dB zvočne izolacije.

Okovje katerega proizvajalca nudite in kakšna so odpiranja?

Ponujamo varnostno okovje nemškega proizvajalca ROTO, tako za okna in vrata.

Klasično okovje je izvedbe nagibno vrtljivi sistem odpiranja, za vhodna vrata večtočkovni varnostni zapah ali drsni sitem okovja z možnostjo nagiba.

Ali okna NAGODETI ustrezajo pogojem subvencije?

DA. Ustrezajo vsa okna in vrata sistema REHAU BRILLIANT, EURO 86 in GENEO.

Ali imate kakšna okna na zalogi?

Da in sicer okna iz profila REHAU BRILLIANT (REHAU BRILLIANT do odprodaje zalog), v beli barvi, s kombiniranim odpiranjem, dvojnim tesnenjem in izolacijskim (plinsko polnjenim) steklom.

V letu 2010 pa so na zalogi tudi okna REHAU BRILLIANT, v beli barvi, s kombiniranim odpiranjem, dvojnim tesnenjem in izolacijskim (plinsko polnjenim) steklom.

Dimenzije:

- 600 x 900 mm - enodelno okno

- 900 x 900 mm - enodelno okno

- 900 x 950 mm - enodelno okno

- 800 x 1000 mm - enodelno okno

- 800 x 1400 mm - enodelno okno

- 1000 x 900 mm - enodelno okno

- 1000 x 1200 mm - enodelno okno

- 1000 x 1400 mm - enodelno okno

- 1200 x 1200 mm - enodelno okno

- 1200 x 1400 mm - enodelno okno

- 1400 x 1200 mm - enodelno okno

- 1400 x 1400 mm - enodelno okno

- 1400 x 1400 mm - dvodelno okno

- 1800 x 1200 mm - dvodelno okno

- 1800 x 1400 mm - dvodelno okno

- 800 x 2100 mm - enodelna balkonska vrata

- 1400 x 2100 mm - dvodelna balkonska vrata

Priporočamo, da se pred nakupom standardnih oken pozanimate o stanju zalog.

Koliko stane okno?

Odvisno od tega, kakšne so dimenzije, tip okna in potrebe po drugih dodatkih, kot so npr. senčila, okenske police, komarniki, ali vgradite okna sami ali strokovnjaki NAGODETI.

Kaj je REHAU BRILLIANT?

To je PVC petkomorni profil, s dvemi ali tremi tesnili, debeline 70 ali 80mm, z ojačitvijo v samem okvirju in krilu, zastekljeno z izolacijskim steklom 4-16-4 U=1,1, Rw=32 ter nagibno vrtljivim okovjem.

Skupna toplotna izolativnost okna znaša U=1,3 W/m2K.

Kako pravilno zračimo prostore?

Pravilno naravno prezračevanje prostorov je načeloma pogosto, kratko in temeljito. Vendar pa je učinkovitost prezračevanja odvisna od mnogih dejavnikov: razporeditve oken in vrat prostorov (možnost navzkrižnega prezračevanja), letnega časa, smeri in moči vetra in podobno.

S pravilnim zračenjem lahko preprečimo nastanek kondenčne vode na steklenih površinah.

V jutranjem času zračimo 20 - 30 min, v popoldanskem času pa po potrebi prezračimo večkrat, posebno po končanem kuhanju ali kopanju.

Med zračenjem oken ne odpiramo na pregib ( ventus), ampak na široko. Na ta način dosežemo, enak učinek zračenja, dosežemo pa pol manjšo izgubo energije.

Med zračenjem zapremo dovod ogrevalne energije.

Priporočeno je, da so vsi prostori enakomerno ogrevani in da nočna temperatura ni nižja za več kot 5°C od dnevne. Na tak način lahko preprečimo pojav kondenzacije na steklenih površinah.

Zakaj se pojavlja kondenčna voda na notranjih in zunanjih površinah stekla?

Ker nova okna odlično tesnijo, ob njih ni kroženja zraka. Pri stiku toplega zraka s hladno površino stekla se zrak ohladi. Na steklu se pojavi kondenz, ki lahko povzroči nastanek plesni na stenah in po tesnilih okna.

Štiri članska družina lahko proizvede več litrov vode dnevno.

mirujoča oseba 30g

oseba, ki opravlja lažja dela 60g

pralni stroj 300g

mokro perilo 500g

kuhanje 1000g

tuširanje 2600g

Na zunanji strani stekel se kondenz pojavi zaradi fizikalnih pojavov, (v naravi temu rečemo rosa), višja toplotna izolacija. Steklo se posuši, ko se temperatura dvigne.

Na kaj vpliva slabo tesnenje oken - nepravilna montaža, dotrajanost oken ...?

Vzrokov slabega tesnenja oken je lahko več. Pri oknih starejše izvedbe je to lahko dotrajanost materiala, nepravilne izvedbe stikov okenskega krila in okvirja, slaba kvaliteta izbranih materialov kot surovine pri izdelavi in podobno. Značilno za stara okna je, da niso bili dovolj upoštevani vremenski in kemični vplivi okolja.

Zanimivo pa je tudi, da se slabo tesnenje pojavlja tudi na novih oknih. To pa je predvsem posledica nekvalitetne montaže in izdelave oknov proizvajalcev in prodajalcev nižjega cenovnega razreda, ki se kot gobe po dežju pojavljajo na Slovenskem tržišču. Zelo pomembni so stiki okvirjev oken in polic, tako zunanjih kot notranjih. Prav tako se lahko slabo tesnenje pojavi zaradi nekvalitetne vgradnje stekla v okensko krilo, slabe kvalitete samega stekla in tudi novih tesnil, ki postanejo neelastična že v zelo kratkem času. Zato je pri izbiri novi oken zelo pomembno poreklo izbranih materialov in izbira proizvajalca z integrirano vpetimi tesnili, ki lahko za to ponudi 10-letno garancijo na tesnenje. Prav tako je zelo pomembno pri novih oknih tudi sam način tesnenja, oziroma položaj tesnil na stiku krila in okvirja. Ena izmed najboljših je vsekakor kombinacija z vmesnim tesnilom, saj pri tem načinu tesnita dve tesnili po celotnem obodu okna, lahko pa se vstavi še tretje tesnilo na zunanji obod, ki pa mora biti prekinjeno na vsaj dveh mestih v dolžini cc.15 cm, da zagotavljamo odvod meteornih in kondenzacijskih voda. Zato je pri izbiri novih oken zelo pomembno pravilna izbira v materialu in izvedbi.

Kvaliteta montaže in uporabljenih materialov je pomembna tako pri novogradnji kot pri adaptaciji. Stiki med okenskim okvirjem in zidom se izvajajo z poliuretanskimi penami, ki časovno niso obstojna. Zato se vedno bolj uveljavljajo t.i. RAL-montaže z predkomprimiranimi tesnilnimi trakovi. Pri teh izvedbah so zelo pomembni detajli vgradnje okna in zaključnimi gradbenimi deli (fasade in ometi).

Kaj v tem primeru storiti, je treba okna zamenjati?

Okna, predvsem lesena moramo redno vzdrževati: poskrbeti za potrebna mizarska popravila in mazanje z negovalnimi sredstvi ali barvanje. Paziti moramo, da barve in zaščitnih sredstev ne nanašamo na tesnilo, saj mu to praviloma škoduje. Lahko se poškoduje tudi zaradi utrujenosti materiala ali pa se strga pri odpiranju oziroma čiščenju. Poškodovana tesnila lahko zamenjamo sami, popravilo oken in poškodovanega okovja pa je bolje prepustiti usposobljenemu strokovnjaku. Samolepilna se sčasoma zaradi vlage, vremenskih in temperaturnih sprememb ter čistilnih sredstev odlepijo, medtem ko so tesnila v utoru trajna. Prva otežujejo tudi vzdrževanje oken in vrat, saj jih praviloma ne smemo prebarvati ali prelakirati, torej jih je treba prej odlepiti. Vstavljena tesnila pa lastnik ob vzdrževanju preprosto vzame iz utora in jih po opravljenem delu namesti nazaj. Zato je vstavljanje v utor boljša rešitev, vendar moramo izvedbo prepustiti mojstru, ki ima za to ustrezno orodje. Taka tesnila so prav tako predvidena za pridobitev subvencije. Tesnilo je trak s presekom, ki ima običajno obliko naslednjih črk: O, P, V, K, D, U, PV, lahko je tudi pravokotno. Narejeno je iz različnih vrst umetnega materiala . Pomembna lastnost materiala je elastičnost pri visokih in nizkih temperaturah, odpornost proti vremenskim vplivom (ozon, sončni žarki, atmosfersko onesnaženje, svetloba), staranju barvam in čistilom, pregibanju. Najboljši material za tesnila je silikon, skoraj enako dober je navadni črni EPDM. Tesnila namestimo po celotni dolžini notranje pripire. Pri dvojnih oknih zatesnimo praviloma samo notranje okno. Če bi bila tesnost zunanjega okna večja od tesnosti notranjega, bi se pozimi na notranji strani zunanjega stekla nabiral vodni kondenz. Med zunanjim oknom in špranjo med kriloma pri vezanem oknu lahko uporabimo protiprašno tesnilo.Vratne pripire zatesnimo enako kot okna ali pa s posebnimi profili. Če vrata spodaj nimajo praga, zatesnimo špranjo s posebnim krtačnim profilom, ki se prilagaja neravnim tlom. Učinkovito je in hkrati preprosto za montažo.

Zmanjšanje konvekcijskih toplotnih izgub skozi okna in vrata je bistveno za zmanjšanje celotnih izgub v stavbi.Pri stroških ogrevanja lahko prihranimo tudi do 20 % toplotne energije, saj v povprečju skozi vsak meter netesnih oken in vrat v eni ogrevalni sezoni uhaja do 40 kWh energije.Izračunano je, da pri zmanjšanju izmenjave zraka z 1,2 na 0,7krat na uro prihranimo pri 300 m3 veliki hiši vsako leto približno 3200 kWh energije ali preračunano v kurilno olje približno 320 litrov olja.

Kdaj vemo, da okna ne tesnijo?

Na starih oknih se najbolj opazi slabo tesnenje pri stiku kril in okvirjev, še posebej pa so izgube v izvedbah t.i. vgradnih rolet nad okni, v katerih ni poskrbljeno za nobeno izolacijo. Tam v marsikaterem stanovanju lahko opazimo celo premikanje notranjih senčil in zaves zaradi prepiha.

Tesnost oken lahko preizkusimo tako, da med krilo in okenski okvir vstavimo list papirja. Če ga pri zaprtem oknu z lahkoto izvlečemo, je tesnjenje slabo. Preizkus ponovimo na več mestih in več oknih. Preden ta zatesnimo, moramo presoditi, ali niso že tako dotrajana, da bi jih bilo pametneje zamenjati.

Kakšne so lastnosti oken, ki tesnijo?

Sodobna okna imajo tovarniško vdelano eno ali več tesnil, od katerih zunanje preprečuje vdor vode, medtem ko srednje ali notranje zagotavlja zrakotesnost. Za trajno tesnost so pomembni predvsem naslednji elementi: kakovost tesnila, oblika pripire, kakovost okvira, krila in okovja.

Srečamo lahko enojna, vezana in škatlasta okna, ki so od omenjenih najboljša, ker se v prostoru med zasteklitvijo hitrost zraka zmanjša, s tem pa se zmanjša tudi izmenjava zraka. Optimalno izmenjavo zraka v prostoru, ki zagotavlja ustrezne bivalne razmere in hkrati ni energetsko potratna, lahko dosežemo z nadzorovanim prezračevanjem. Optimalnega pretoka zraka ne moremo zagotoviti z izmenjavo zraka skozi pripire, ker njihove tesnosti na moremo uravnati, in z občasnim odpiranjem oken. Boljše je prezračevanje s posebnimi napravami, ki omogočajo, da se z okolico izmenja le nujno potrebna količina zraka. Tesnjenje oken ni pomembno samo zaradi varčevanja z energijo, ampak tudi zaradi zaščite pred vročino, vlago, hrupom in prašnimi delci ter ne nazadnje pred prepihom.

Kako je pri vas s popusti?

V zimskem času nudimo zimske popuste, ob času sejmov pa sejemske popuste. Prav tako je ob primerni količini možno dobiti tudi količinski popust.

Ker pa smo v našem podjetju zelo fleksibilni smo se za popust zmeraj pripravljeni pogovarjati.

Kakšen sistem prezračevanja oken nudi NAGODETI?

Vsa okna so opremljena z okovjem, ki omogoča poleg vrtljivega tudi nagibno okovje, prav tako pa je že STANDARDNO (izjeme so tehnološke omejitve) vgrajeno večstopenjsko nagibno okovje, ki omogoča minimalen pretok zraka.

Prednost sistema je v tem, da prezračujemo takrat ko to mi želimo, saj ne deluje po principu podtlaka (podtlačni zračniki prepuščajo zrak tudi takrat, ko sami to ne želimo).

Večstopenjsko okovje je atestirano in zaradi "izključno" ročne nastavitve zadovoljuje mejne propustnosti zraka, ki se merijo v laboratorijih.

Okna, vrata in zimski vrtovi so lahko opremljeni tudi z prezračevalnimi sistemi ?Renson?. Ti so sestavljeni iz posebnih zračnikov, ki so vgrajeni v elemente stavbnega pohištva. Dodana je lahko še specialna prezračevalna turbina. Krmiljene je ročno ali avtomatsko. Sestavni element je lahko še vremenska postaja.

Koliko znaša DDV?

Davek na dodano vrednost je različen.

Pravnim osebam se zaračuna 20% DDV ne glede ali same opravijo storitev ali jo opravi NAGODETI.

Fizične osebe, ki gradijo bivalne prostore in tam kjer strokovnjaki NAGODETI opravijo še storitev (montažo) se po zakonu obračuna nižji davek, to je 8,5% DDV.

Zakaj izbrati senčila, komarnike ali rolete?

Da boste lahko kar najbolj izkoristili sončne žarke, vam priporočamo, da svoja okna načrtujete na južni,zahodni ali vzhodni strani. Velike okenske površine na južni strani ustvarjajo dober izkoristek energije in v vaše prostore prinašajo svetlobo in življenje. Da bi se izognili pregrevanju prostorov, že pri načrtovanju predvidite zaščito pred soncem. Dodatno lahko vgradite tudi zaščito pred mrčesom.

Kaj je REHAU GENEO?

Profil je zadnja novost v podjetju NAGODETI.

Podjetje ima vodilno vlogo za distribucijo okna (REHAU GENEO) v Sloveniji.

Odlike profila je RAU-Fipro tehnologija ojačitve profila PVC s steklenimi vlakni. To tehnologijo uporabljajo v izgradnji letal in bolidov Formule 1.

popolnoma moderne linije profila noter in zunaj, izvrstna zvočna izolacija, predvsem pa odlična toplotna izolacija.

Standardna zasteklitev: troslojno izolacijsko steklo 4-12-4-12-4, pri čemer skupna toplotna prehodnost celotnega okna znaša tudi pod U=0,80 W/m2K.

Okna se priporočajo za pasivne in energetsko varčne hiše.

Paralelno odmično okovje?

Novost na tržišču.

Posebno okovje ROTO omogoča, da se krilo paralelno odmakne od podboja za 6 mm s čimer je dosežen optimalen pretok zraka.

1. Enakomeren pretok zraka z vseh štirih strani krila- TUDI OD SPODAJ.

2. Kljub prezračevanju (odmik 6 mm) je okovje še vedno v funkciji varovanja (odprto okno - varnostna stopnja I.) !!

3. Zaradi majhne reže pri odprtem oknu ni bojazni vdora vode ob padavinah.

4. Primerno za vse tipe NAGODETI oken - REHAU BRILLIANT, EURO 86 in GENEO.

Vzdrževanje ALU elementov

V nasprotju z ostalimi materiali, ki jih je potrebno po določenem obdobju mehansko obdelati, prebarvati ali popraviti, pri aluminijastem stavbnem pohištvu dejansko ni potrebe po vzdrževanju. Zadostuje le občasno čiščenje z blagimi čistili in vodo s pomočjo mehkega, ne grobega blaga.

Zakaj je potrebna strokovna montaža in strokovno usposobljen monter?

Predpogoj za dolgo življenjsko dobo in brezhibno delovanje je strokovna montaža oken in vrat. Pri vgradnji okna lahko pride do izgube toplote, kar pa posledično omogoča nastanek rose in plesni. Montažo naj zato opravi NAGODETI pooblaščeni monter, ki vam bo zagotovil vgradnjo v skladu s tehničnimi zahtevami. Po želji vam lahko izvedemo tudi RAL montažo!

Kaj je RAL montaža?

Najprej bi se dotaknil naziva  RAL  montaža oken in vrat oz  stavbnega  pohištva,  ki včasih zveni nekoliko  nenavadno zlasti zato, ker  mo no  spominja oz posega tudi na  povsem  drugo področje.    V zgodnjih devetdesetih letih,  natan neje 1992 so v zahodni Evropi  nemški strokovnjaki s področja  gradbeništva,  predvsem zaradi  velike  porabe energentov in izpustov  škodljivih emisij v ozračje, pričeli  raziskovati možnosti varčevanja z  energijo pri novogradnjah in že  zgrajenih objektih. Seveda podobni  procesi tamkaj zaradi osveščenosti,  dobrega standarda in podlag v  zakonodaji, praktično potekajo  neprestano,  saj  so med drugim na  primer že v  zgodnjih osemdesetih  močno plinificirali infrastrukturo do  končnih uporabnikov,…ipd.    Kot rečeno, so se strokovnjaki  s  področja gradbeništva med  drugim  posvetili tudi regi med okenskim in  vratnim podbojem, ter konstrukcijo.  Natančneje, zidom na špaleti oz  odprtini pripravljeni za vgradnjo  okna  ali vrat.  Tukaj je govora  predvsem o  oknih in zunanjih vratih,  vsekakor pa  med vsemi različnimi  gradbenimi elementi na stavbi,  ki so  povezani med seboj in mejijo na  zunanjo stran.    Omenjena rega morda izgleda dokaj  nepomembna, vendar je potrebno  vedeti, da je na vsakem takšnem  elementu reg  toliko, kolikor  je stičišč   med njimi, torej zelo veliko.   Kar   je  pomembneje pa  so te včasih precej  velike, zlasti pri sanacijah.  Takšna  mesta  so potencialna nevarnost za  nastanek toplotnih mostov v kolikor  niso pravilno izvedena. Starejši  strokovnjaki  so včasih dejali, da  podobno kot nezaščiteni balkoni,  so  ta mesta »radiatorji za hlad«. RAL montaža je znanje, kako te rege zatesniti na način, da se omogoči trajno tesnjenje brez izgub energije čez takšne rege. Več preberite na naši internetni strani v člankih…..

Razprodaja povpraševanje meritve Predstavitveni video NAGODETI Logatec d.o.o. brezplačni telefon 080 11 29
© NAGODETI Logatec d.o.o.
pravno obvestilo  |   |  o avtorjih